Gedeeltelijke gebitsprothese

Een kunstgebit hoeft niet altijd een volledig kunstgebit te zijn. U kunt ook kiezen voor een gedeeltelijk kunstgebit dat uw eigen gebit aanvult. Een gedeeltelijk gebit is bijvoorbeeld een goede oplossing in de volgende situaties:

- U heeft nog een aantal tanden en kiezen, en door de missende elementen kunt u niet goed eten of praten.
- U stoort zich eraan dat u een aantal tanden en/of kiezen mist.
- U ziet de keuze voor een volledige gebitsprothese nog niet zitten.

Een gedeeltelijk kunstgebit kan helpen om de rest van uw eigen tanden en kiezen te beschermen, maar ook om de de functie te verbeteren. Zo kunt u weer normaal eten, praten en lachen. Er zijn twee mogelijkheden als u kiest voor een gedeeltelijk kunstgebit: een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars of een frameprothese.

Een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars 
Dit wordt ook wel een ‘plaatje’ genoemd, en bestaat uit een rijtje tanden en/of kiezen die uw missende elementen vervangen. Afhankelijk van de grootte en de plaats van het restgebit kan het plaatje stevig vastzitten omdat het aan de binnenkant (verhemelte of tongzijde) tegen de andere tanden en kiezen aanzit. Soms zijn er nog weinig eigen tanden en kiezen, en dan heeft het plaatje te weinig steun. In dat geval wordt het kunstgebit vastgezet met een gebogen metalen haakje aan de naastgelegen kiezen.

Een frameprothese
Dit is ook een gedeeltelijk gebit, maar heeft een metalen basis, waar de kunsthars aan vastzit. Aan deze metalen basis zitten ’klammers’, dat zijn metalen haakjes die om de eigen kiezen vastzitten. Deze klammers zijn helemaal naar de vorm van de kiezen gegoten en passen dus heel nauw. Daarom schrapen ze niet langs de tanden en zullen ze geen beschadigingen veroorzaken. Omdat een frameprothese voorzien is van een volledige metalen basis, heeft u ook geen plaat op het gehemelte. Een smalle en dunne metalen brug of ring op het verhemelte geeft veel meer comfort dan een volledige plaat van kunsthars.