Onderhoud van uw gebitsprothese

Een kunstgebit krijgen, betekent niet dat u nooit meer iets aan mondverzorging hoeft te doen. Uw gebitsprothese moet dagelijks gereinigd worden, en ook uw mond moet gewoon nog worden schoongemaakt. Waarom moet dat dan? En hoe kunt u uw mond en kunstgebit goed schoon kunt houden. 

Uw prothese wordt de hele dag blootgesteld aan speeksel en voedsel. In uw mond is het bovendien lekker warm en vochtig, een ideale plek voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Een paar belangrijke redenen waarom u regelmatig uw kunstgebit reinigen moet:

  • De bacteriën en voedselresten veroorzaken geurtjes die u een slechte adem geven.
  • U kunt door een slechte hygiëne last krijgen van ontstoken tandvlees of zweertjes in de mond.
  • Bacteriën en voedselresten vormen plak op het kunstgebit. Dit laagje zorgt ervoor dat uw prothese kleverig aanvoelt.
  • Bij mensen die een gedeeltelijke prothese hebben, tasten de bacteriën en voedselresten het glazuur van de echte tanden en kiezen aan. Hierdoor kunnen er gaatjes (cariës) ontstaan.
  • Bepaalde voedingsmiddelen (zoals thee en rode wijn) hechten zich aan het oppervlak van het kunstgebit. Wordt de prothese niet dagelijks gereinigd, dan kunnen er lelijke, hardnekkige vlekken op het kunstgebit ontstaan.

Een goede mondhygiëne kan deze problemen voorkomen. Dagelijks uw mond en kunstgebit schoonmaken, is dus een pure noodzaak.

Een gezonde mond is een schone mond. Een goede mondverzorging is dan ook net zo belangrijk als het schoonmaken van uw kunstgebit. Het beste is om uw mond (zonder het kunstgebit) ’s avonds voor het slapen gaan te poetsen met een gewone zachte tandenborstel (aff.). Poets de hele boven- en onderkaak, inclusief het verhemelte. Maak bij het poetsen draaiende, masserende bewegingen. Dit bevordert de doorbloeding en houdt het tandvlees gezond. Boen echter niet te hard om beschadigingen aan het tandvlees te voorkomen. Meer tips voor een gezonde, schone mond:

  • Gebruik een gewone tandpasta bij het poetsen van uw tandvlees, ook als u helemaal geen eigen tanden en kiezen meer heeft. Tandpasta zorgt voor een frisse geur en geeft een extra schoon gevoel.
  • Poets ook de achterkant van de tong; op deze plek hechten de bacteriën zich tussen de papillen. Dit is een van de voornaamste oorzaken van een slechte adem. Heeft u last van hardnekkige aanslag achterop de tong, dan kan het gebruik van een tongschraper helpen.
  • Neem overdag na iedere maaltijd uw prothese uit en spoel uw mond en de gebitsprothese met water om voedselresten te verwijderen.

 
Kunstgebit reinigen, zo doet u dat.
Een kunstgebit is gemaakt van kwalitatief hoogwaardige kunststoffen. Hoewel uw prothese hard aanvoelt, kan het toch beschadigen. U moet de gebitsprothese dus voorzichtig schoonmaken. Gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddeltjes of schrobtechnieken. Deze kunnen krasjes op het oppervlak van de prothese achterlaten, en in die krasjes kunnen vuil en bacteriën zich weer gemakkelijker hechten. Voor de dagelijkse reiniging van het kunstgebit is poetsen een prima methode. Neem de prothese uit de mond, spoel hem af met lauw water en poets zowel de buitenkant als de binnenkant om het vuil goed te verwijderen. U kunt dit het beste doen met een speciale protheseborstel. De meest bekende protheseborstels van het merk Jordan, zijn bij ons verkrijgbaar.