Uw eerste gebitsprothese

Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit.
Nadat de tandarts heeft besloten uw laatste tanden en kiezen te trekken verwijst hij u terug naar het tandtechnisch lab  voor het vervaardigen van uw eerste kunstgebit.
(ook wel nood- of immediaatprothese genoemd)

Het kunstgebit wordt direct geplaatst 
Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen meestal 3 maanden zonder tanden. Dit kan tegenwoordig nog steeds, echter maatschappelijk is dit vaak niet mogelijk. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over de verse wonden. Maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband op de wonden zit. Als u het resultaat in de spiegel bekijkt, zal het er wat vreemd uitzien. U hoeft hier niet van te schrikken, er is immers heel wat in uw mond gebeurd. Na een paar dagen ziet het er al een stuk beter uit.

De eerste dag 
De eerste dag zal uw kunstgebit waarschijnlijk nog niet lekker zitten. Het zal klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch adviseren wij het kunstgebit er niet uit te halen. U kunt er de wonden weer mee opentrekken. En omdat uw tandvlees daarna kan gaan zwellen, zal het kunstgebit ook niet meer goed in de mond passen.

De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood zijn. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Dan neemt het speeksel ook weer de normale kleur aan. Dat betekent niet dat de wonden helemaal zijn genezen. De eerste 24 uur kunt ook beter niet spoelen. Er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wonden. Door te spoelen laten die stolsels los en begint het bloeden opnieuw.

Er is een kleine kans dat het bloeden niet overgaat, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. Waarschuw dan uw tandarts. Doe dat ook als u pijn houdt. In elk geval niet zomaar een pijnstiller nemen, want van sommige pijnstillers kan het bloeden juist heviger worden. De tandarts spreekt met u af wat u de eerste 24 uur wel en niet mag doen.

Wennen aan het eerste kunstgebit
Pas na de eerste dag mag het kunstgebit uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, wordt dit gedaan door de tandarts, de tandprothetieker of door u zelf. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon.  Lukt dit zelf niet, neem dan contact op met de tandprothetieker.

Als de wonden beginnen te genezen zal de pijn verminderen en kunt u langzaam gaan wennen aan uw eerste kunstgebit. Dat vraagt tijd. Het gaat bij de één veel sneller dan bij de ander. Door tandverlies en het ontbreken van de wortel zal uw kaak gaan slinken. Dit is vaak een onopgemerkt proces. De onderkaak slinkt vier keer zo snel als de bovenkaak. Wanneer de prothese erg los gaat zitten kan deze worden aangepast door er eerst een zachte voering in te laten leggen, een zogeheten tissue. 4 tot 6 weken hierna kan er een nieuwe voering ingelegd worden, dit noemen wij rebasen. (opvullen)


In de regel is het zo dat uw noodprothese na  12 maanden wordt vervangen voor het definitieve gebit. In sommige gevallen kan dit ook eerder, en mocht de prothese binnen het eerste jaar opnieuw los gaan zitten, is het altijd mogelijk deze nog een keer te rebasen. Wanneer u last blijft houden van een loszittende prothese, dan is het plaatsen van implantaten een uitstekende oplossing.

De behandeling die hiervoor nodig is wordt in de meeste gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Bij onze praktijk in Glanerbrug kunt u terecht voor een intakegesprek waar wij bekijken of uw kaakbot geschikt is voor implantaten. Tevens regelen wij de aanvraag bij uw zorgverzekeraar.